2024. március 19-én a Nooruz/Tavaszünnep előestéjén került sor Magyarország Nagykövetsége és a G. Ajtijevről elnevezett Kirgiz Nemzeti Szépművészeti Múzeum közös rendezésében a "Magyar keletkutatók" című kiállítás megnyitójára.

Az esemény vendégei a diplomáciai testület képviselői, a fővárosi egyetemek vezetősége és hallgatói, valamint biskekiek voltak.

A magyarok tudatában a Kelet az ősi haza - mondta Dorogi Sándor magyar nagykövet megnyitóbeszédében. - Ezért Keletre utaztunk, hogy gyökereinkről, eredetünkről történelmi információkat keressünk.

A magyar kutatók keleti útjaik során - beleértve Közép-Ázsiát is - felbecsülhetetlen értékű történelmi, néprajzi, népköltészeti anyagot gyűjtöttek. Érdemes megemlíteni a térség olyan kiemelkedő kutatóit, mint Vámbéry Ármin (1832-1913) és Mándoki Kongur István (1944-1992), akik munkásságukat a közép-ázsiai népek kulturális és nyelvi öröksége tanulmányozásának szentelték  elősegítve a magyarok és a török népek közeledését.

A kiállításon Ázsia, Afrika, Óceánia, Közép-Ázsia és a Kaukázus tanulmányozásához hozzájáruló kiemelkedő magyar tudósok utazásainak és kutatásainak szentelt roll-upok, valamint a G. Ajtijev Nemzeti Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó egyedi kiállítási tárgyak - grafikák, díszítő- és iparművészeti tárgyak, szobrászati alkotások - láthatók.