Hazajutottak a magyar segítséggel evakuált kirgizek

Az elmúlt napokban az ukrajnai háborús állapotok miatt másokhoz hasonlóan az ott tanuló, dolgozó kirgiz állampolgárok is a saját hazájukba való sürgős és biztonságos visszatérés lehetőségét keresték. Légi úton Ukrajnából ez nem volt lehetséges, de vasúton vagy közúton sem volt könnyű eljutni valamelyik szomszédos országba, hogy aztán onnan repülhessenek távoli hazájukba.

A mintegy 600 hazatérni igyekező állampolgáruk kimenekítésére a kirgiz kormány az érintett országokban lévő külképviseleteik útján jól szervezett evakuációs akciót hajtott végre, amelyben a hivatásos diplomaták mellett kulcsszerepet kaptak Kirgizisztánnak a térségben működő tiszteletbeli konzuljai.

A lengyel, moldáv és román irány mellett kiemelkedő fontosságúnak bizonyult a Magyarországon keresztül vezető útvonal. Három csoportban, mintegy 150 fő - többségükben nők, édesanyák kisgyermekeikkel - érkezett az ukrán-magyar határra, ahol a mindössze néhány hónapja nyílt budapesti kirgiz nagykövetség munkatársai fogadták őket kényelmes, modern autóbuszokkal, amelyekbe a számukra szinte végtelen hosszúnak tűnő, Ukrajnát átszelő buszozás, majd a határnál a többórás várakozás után végre megkönnyebbülten szálltak be a testileg-lelkileg kimerült utasok. Magyar földre léptek, és ez nekik abban a pillanatban az életet, a félelemtől való megszabadulást, a megmenekülést jelentette.

Míg az érkezők napok óta először nyugodtan alhattak, a humanitárius segítségnyújtás szervezői, a kirgiz nagykövetség diplomatái, s velük Erdős Endre Kirgizisztán magyarországi tiszteletbeli konzulja, már a Budapest-Istanbul-Biskek repülőutat készítették elő a részükre. Áldozatos, szinte éjjel-nappali munkájukban támaszkodhatnak a mentőakció pénzügyi hátteréhez nélkülözhetetlen humanitárius összefogásra, amelyhez az első adománytevő kirgiz tiszteletbeli konzul kezdeményezésére a két testvéri ország s a két, rokonságot ápoló nép együttműködésének magyarországi és kirgizisztáni barátai az első szóra csatlakoztak. A kimenekülők utolsó csoportja kedden szállt repülőre, s a meghatottság búcsúzáskor legördült könnyek, a köszönő szavak és repülőtéren dalra fakadó spontán kórusuk kifejezte hála őket is illette: az Erdős Endréhez csatlakozó Papcsák Ferencet, a magyar országgyűlés Közép-Ázsia baráti csoportjának korábbi vezetőjét, Horváth Lászlót, Kazahsztán magyarországi tiszteletbeli konzulját és Kirgizisztánban Genrih Balján tiszteletbeli magyar főkonzult.